Ovenschotel van aardappelpuree en eenden vlees. Voor 4 à 6 personen
Overal in Frankrijk, en vooral tegen de feestdagen, zijn blikken confit de canard te koop. Dat is op een lage temperatuur, in zijn eigen vet, gegaard vlees. Meestal poten. Nooit eerder heb ik zulk zacht vlees gegeten. Het overtollige vet is prima geschikt om in de bakken.
1 blik confit de canard met 4 of 5 poten
1ui
1 bosje platte peterselie
1 el pittige mosterd
Peper en zout
Nootmuskaat naar wens
Scheutje warme melk met klontje boter
Schil, was en snijdt de aardappelen en kook ze in water gaar. Maak er een smeuïge puree van met de melk, boter en nootmuskaat, zout.
Open het blik confit de canard en haal voorzichtig de poten uit het vet. Je kunt eerst het vet laten smelten door het blik in een pan heet water te leggen.
Haal het vlees van de botten en snijdt het klein. Snipper de ui en snijdt de peterselie klein. Meng met het kleingesneden vlees en voeg een flinke lepel mosterd, peper, zout toe.
En nu zal ik een klein geheimpje verklappen hoe de Parmentier echt heel lekker smeuïg wordt:
Leg in een ovenschaal een eerste laag vlees. Houdt ongeveer twee eetlepel apart. Meng deze met twee eetlepels van de aardappelpuree en smeer het over het vlees als tussenlaag. Eindig met een laag aardappelpuree. De smaken van het vlees en de puree zullen zo extra goed met elkaar mengen.
Bestrijk de aardappelpuree met losgeklopt ei en stop het ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden tot er een goudbruin korstje ontstaat.