Voor 4 personen
Het originele recept ben ik kwijtgeraakt. Het was niet meer dan een blaadje uit de plaatselijke supermarkt. Maar sjonge..wat is het een succes gebleken. Oorspronkelijk is het vegetarisch maar ik maak het altijd met gehakt.
2 courgettes voor de kruimellaag:
2 tomaten (mooie rijpe zoete) 100 gram bloem
2 el. tomatenpuree 80 gram (echte) boter
1 ui, 1 teen knoflook 50 gram havermout
Peper, zout, Provençaalse kruiden 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Zoals; tijm, basilicum, oregano, paprikapoeder
400 gr. gehakt
Scheutje olie
Fruit het gesnipperde uitje en de geperste teen knoflook in de koekenpan in de hete olie en bak het gehakt erin rul en gaar. Lekker kruiden met peper, zout en paprikapoeder. Voeg de twee eetlepels tomatenpuree toe en doe het mengsel dan over in een ovenschaal.
Verhit weer een scheutje olie in dezelfde koekenpan en bak de gewassen en kleingesneden courgettes zacht. Voeg de kleingesneden tomaten toe. Bestrooi de groente royaal met de Provençaalse kruiden. Bak ongeveer 10 minuten. De groenten mogen zacht zijn maar nog stevig van vorm.
Maak ondertussen de crumble: doe alle ingrediënten in een kom en kneed het met de handen samen tot een kruimelig deeg dat droog en kruimelig aanvoelt. Voeg eventueel nog wat extra bloem toe. Bewaar deze in de koelkast tot je hem gaat gebruiken. Leg op het gehakt de groente als tweede laag. Daaroverheen vervolgens de kruimels als laatste laag.
Er zijn dus drie lagen.
Bak het geheel ongeveer 25 minuten in een hete oven van 180 graden. De korst moet een mooi goudbruin kleurtje hebben.