Aardappelpastei uit de Auvergne voor 6 personen
Ik gebruik altijd de kant en klare ronde bladerdeegvellen die hier overal makkelijk te krijgen zijn. Ideaal. Mochten ze niet voorhandig zijn, plak dan ongeveer acht bladerdeegplakjes tot een lap.
En nog eens acht tot een twee lap.
1 kg aardappelen (geschild)
Bieslook, platte peterselie naar smaak.
Zout en peper
20 cl crême fraîche
1 eigeel
– Snijdt de (rauwe) aardappelen in flinterdunne plakjes. Ik gebruik een mandoline hiervoor.
– was en dep ze droog
– snijdt de kruiden fijn en meng ze
– vet een bakblik met een diameter van 23 cm. in .
– bekleedt het met een plak bladerdeeg
– prik gaatjes in het deeg
– leg een eerste laag aardappelschijfjes op de bodem
– zout en peper het zorgvuldig en herhaal dit laag voor laag tot de vorm vol is.
– eindig met een laagje groene kruiden op de aardappels.
– dek het geheel af met de tweede lap bladerdeeg
– snijdt in het midden van de lap een kleine opening die als schoorsteen kan dienen
– verdeel het eigeel over de bovenkant
– Bak de taart 45 minuten in een hete oven van 200 graden
– haal de taart daarna uit de oven en laat iets afkoelen. Tot hier kunt u hem makkelijk een dag van tevoren bereiden.
– snijdt dan voorzichtig de bovenkant los en vul de taart royaal met de crême fraîche. Plaats het deksel terug en zet de taart nogmaals 20 minuten tot een half uur in een hete oven.