Dit bijzonder smakelijk vleesgerecht wil ik u niet onthouden. De Fransen eten veel vlees, dat is waar.
Ik haal mijn rundvlees altijd bij een biologische boer twee dorpen verderop.
Het vlees is van uitstekende kwaliteit. wat heb je nodig voor vier personen:
50 gram boter
2 el zonnebloemolie
800 gram dobbelsteen gesneden rundvlees ( dikke rib of sucadelappen)
2 gehakte knoflooktenen
1 grote wortel
1 grote ui
3 glazen krachtige rode wijn
1 klein blikje tomatenpuree
500 ml runderbouillon
tuinkruiden ( Rozemarijn, oregano, lavas, tijm, laurierblaadje)
12 zilveruitjes
zout en peper
175 gram spekblokjes
Smelt de boter met de olie in een grote pan met dikke bodem. Bak hierin de spekblokjes mooi bruin.
Haal de spekjes uit de pan. Gebruik het om het kleingesneden en gekruide rundvlees dicht te schroeien. Haal het vlees weer uit de pan. Voeg eventueel wat extra olie toe en smoor daarin de knoflook en de ui. Doe het vlees en de spekjes erbij terug in de pan. Voeg de kleingesneden wortel toe.
Voeg de wijn, bouillon en de tomatenpuree toe. Zorg dat het vlees onder het vocht staat. Leg het tuinkruidenboeket erop.
Breng het geheel aan de kook. Sluit de pan af met het deksel en laat minimaal twee uur sudderen. Haal de tuinkruiden er weer uit.
Kijk of het vlees mals is. laat anders nog een half uur pruttelen. Net zolang tot het vlees zacht en gaar is. Roer er dan de zilveruitjes door.
Proef of er voldoende kruiden in zitten. Wij eten Boeuf Bourguignon meestal met gekookte aardappelen of puree.
De Fransen eten het met pasta of stokbrood en uitgebakken champignons.